Forfall/Termin

rolf.livendahl-at- gmail.com 
sms 97687051 for forfall

 

21 Mars KM R 7,Konrad 8

28 Mars Helligdag,ev utsatte partier

2 April KM R8,Konrad 9

11 april Stormesterbesøk

18 April KM R9,Konrad  R10

25 April KM R 10,Konrad R11

 

 

Posisjonelle offer

Jeg prøver å få et grep om hva et posisjonelt offer innebærer. Slike offer er det erfaringsmessig vanskelig for amatører å forstå, og det er også vrient å gi en presis definisjon. Det er ikke uvanlig å oppleve i sjakk at man kan stå til vinst eller har en fordel selv om man ligger materielt under. Det hele har med hvilken brikkeplassering man ha klart å oppnå på brettet, eventuelt gjennom et offer. Dette er så langt jeg klarer å forstå dette. En god forståelse tror jeg kan bringe oss opp på et høyere nivå rent spillemessig.

I mitt forsøk på å trenge inn i dette begrepet, benytter jeg boka "Positional Chess Sacrifices" av Mihai Suba, en bok jeg fikk i gave av arrangørene av Extracon Chess Open i Danmark i sommer. Forfatteren gir følgende definisjon av et posisjonelt offer: "What all good players mean by positional sacrifice is one witch changes material assets for positional improvement for the originator, and/or positional damage to his opponent, replacing some or most of the exhausting calculation by strategic evaluation".  De posisjonelle fordelene som man kan oppnå er utvikling og dermed hurtighet, en bedre bondestruktur, bedre plassering av offiserer eller en blanding.

Det første partiet i  boka som skal illustrere posisjonelle offer, er følgende fra 1995 mellom Kasparov og Anand. Åpningen er Evans gambit som er en av de romantiske som knapt spilles mer, men et våpen som Kasparov ikke nølte med å ta i bruk mot selveste Anand så sent som 1995.

I Evans gambit ofres en bonde tidlig i åpningen. Kasparov følger opp med nok et posisjonelt bondeoffer i trekk 15 som innebærer at han blir liggende to bønder under, alt for å holde den sorte kongen i sentrum. Forfatteren peker på at Anand på sin side hadde mulighet til å ta brodden av Kasparovs angrep ved et kvalitetsoffer i trekk 11, men også å demme opp for Kasparovs angrep i trekk 18 ved å ofre materiell. Alle disse eksemplene er illustrasjoner av hva et posisjonelt offer kan innebære. 

Partikommentarene er basert på Mihai Suba.

Legg til kommentar