Luke 22 - Kroppsvisitasjon ?
fiz-x.com
Oppgaven i luke 22 dreide seg om evt kroppsvisitasjon.
Kroppsvisitasjon må skilles fra kroppsundersøkelse som er en mye mer inngående sak. Kroppsvisitasjon betyr ikke at man nødvendigvis må kle av seg, men mere slik som på flyplasser, osv at autorisert personell kan få berøre deg for å få en indikasjon på om du har et eller annet på deg ( f eks våpen) som ikke skal være der.
(Jeg ble skikkelig utsatt for dette en gang på Rygge flyplass. En vakt lurte på om jeg hadde noe på overkroppen. Da dro jeg bare av meg T-skjorta, og det syntes han visst var litt pinlig .... Vi skulle egentlig gått inn på et eget kontrollrom ----vel, vel - nok om det).
Tilbake til sjakk:
I regel 11.3 heter det:
Turneringsleder kan kreve at en spiller lar sine klær, vesker eller andre gjenstander bli inspisert i et eget lokale. Turneringsleder eller en person autorisert av turneringsleder, av samme kjønn som spilleren, skal utføre inspeksjonen.
Dette i forbindelse med evt mistanke om elektroniske kommunikasjonsmidler medbrakt inn i spillelokalet.
Men, men - så har man det at én ting er hva FIDE har bestemt. En annen ting er NORSK LOV. Og, i Norge går norsk lov foran.
I Norge er det bare politi, fengselspersonell (og uniformert personale) som har lov til å foreta kroppsvisitasjoner.
En turneringsleder i sjakk kan derfor IKKE påtvinge noen kroppsvisitasjon.
Kilde for dette er autorisert turneringsleder Øivind Bentsen, Sarpsborg. Han har selv vært involvert i oversettelsen av FIDE-reglene til norsk, og opplysningene her er hentet fra et foredrag han holdt i klubben i Sarpsborg (meget nyttig, forresten).
Den som visste dette var:
JON ANDERS STABBETORP, Fredrikstad
(Svaret overlevert muntlig på spillekveld fredag i Sarpsborg).
Gratulerer. Flaxlodd vil bli overlevert.
Da er det 2 luker gjenstående.