Forfall/Termin

rolf.livendahl-at- gmail.com 
sms 97687051 for forfall

 

21 Mars KM R 7,Konrad 8

28 Mars Helligdag,ev utsatte partier

2 April KM R8,Konrad 9

11 april Stormesterbesøk

18 April KM R9,Konrad  R10

25 April KM R 10,Konrad R11

 

 

Sjakkspalter

Her om dagen kom jeg - ved et uhell - over et nylig eksemplar av avisen Klassekampen. Det var en lørdagsutgave. Og, sannelig, tror du ikke at det viste seg at her var det en skikkelig fet sjakkspalte. Redigert av Odd Øivind Bergstad og framstod som meget interessant.

 

OK - la oss ta det litt historisk. Så langt som jeg har klart å finne ut kom den første sjakkspalten i en britisk avis. Det skjedde allerede i 1813 ! Da startet en sjakkspalte i avisen Liverpool Mercury (som hadde begynt sin virksomhet et par år tidligere).

 

Så, hva med Norge?

Jo, lørdag 1. januar 1887 introduserte Aftenposten sin nye sjakkspalte, den første i en norsk dagsavis. Det ble samtidig faktisk skrevet en lederartikkel om sjakk i samme avis.

I sjakkforbundets jubileumsbok fra 1964 kan vi lese følgende:

"Denne sjakkspalten har senere vært opprettholdt i alle år, og Aftenpostens redaktører har like regelmessig vist sin sjakkinteresse ved utallige bidrag, gavepokaler, etc."

 

I samme jubileumsbok er det også informasjon om Fredrikstad.

Se her:

"Fredriksstad Blad begynte med sjakkspalte i 1913, med bokbinder Th. C. Fredriksen som redaktør. Spalten ble utmerket redigert og vakte interesse også utenfor Fredrikstad."

Legg til kommentar

Kommentarer   

#6 bernt nordby 02-07-2021 23:42
Et par forsinkede kommentarer: Den første redaktør av sjakkspalten i Fredriksstad Blad (1913) var Thorvald Camillo ( Th. C. ) Henriksen
( ikke Fredriksen ), som forøvrig var problemkomponist med internasjonalt ry. Om Arne Krogdahl, norgesmester i 1937, kan det tilføyes at han ga en simultanforestilling i Fredrikstad i 1962, sannsynligvis i storsalen på det daværende Folkets Hus. Det kunne være interessant om noen kan finne resultetene fra dengang.
#5 Mette Marit krogdahl 16-03-2021 18:59
Min far hadde sjakkspalte i Morgenbladet og i Trygd og Arbeid da jeg var barn.
#4 Thorbjørn Skaug 23-07-2016 23:18
Jeg hadde tidligere en slengbemerkning om avisen Klassekampen. Jeg her fått en del pes etter dette - fortjent eller ikke ?!

Nå er jo dette en sjakkside; men likevel, i disse agurktider kan vi vel kanskje gå litt på viddene.

Jeg har en god kollega som abonnerer på både Klassekampen og Morgenbladet. Han har anbefalt meg å gjøre det samme.
OK; jeg har prøvd så langt, via løssalg.

Foreløpig må jeg si at jeg er mest imponert over Morgenbladet.
Men, det er jo ikke så enkelt å sammenligne. Klassekampen er en dagsavis, mens Morgenbladet er et ukes-magasin som man kan kjøpe på fredager.

Klassekampen virker ganske venstrevridd på meg. Men, for all del - det framstår som en seriøs avis. Og, de har humor!
I dagens lørdagsutgave melder de for eksempel at en pensjonert brannmann i Florida har en alligator som kjæledyr. Alligatoren er 4 meter lang og elsker pizza og småkjeks. Eieren har hatt den i mange år. Den var faktisk med allerede han da begynte på college. Problemet er imidlertid at naboene ikke ønsker at alligatoren beveger seg fritt i hagen hans.

Kjempebra - Klassekampen!
#3 Thorbjørn Skaug 02-07-2016 11:05
Min bror har gjort dette, og han har vært meget fornøyd.
Skal vurdere saken.
#2 Helge Jansson 02-07-2016 09:45
Kanskje du burde abonnere på lørdagsklassekampen, Thorbjørn! ;)
#1 Dag Andersen 29-06-2016 20:21
Hahaha, Thorbjørn!
Kom du ved et uhell over Klassekampen, du da!
Forferdelig, endte du opp på krykker? :)
Jeg må da være et vandrende, vedvarende uhell, for jeg har abonnert på Klassekampen daglig i flere år. Det er uten tvil en av Norges beste og mest lesverdige dagsaviser, fjernt fra den avisen den en gang var. Lørdagsutgaven er mettet med godt og interessant og vesentlig lesestoff, og Bergstads sjakkspalte i bokbilaget er også lesverdig, selv om jeg synes han syter og klager litt mye innimellom. Omtrent som han surpompen Bengt Eriksen som kommenterer EM på tv. :) Men det er jo kompetente folk da, og både Bergstads sjakkspalte, Eriksens kommentarer og ikke minst avisen Klassekampen anbefales for økt innsikt. Haha, fortsatt god sommer, Thorbjørn og alle dere andre i FSS, ses nok til høsten!